Wild en Wild



De eerste avond hadden wij, vanuit het huisje, het park al goed kunnen zien liggen. Vandaag gaan wij bekijken of het Björnpark een traditionele dierentuin is of dat wij werkelijk kunnen zien hoe de beren, wolven, poolvossen, lynxen en veelvraten in de vrije natuur leven. Om maar direct met de eindconclusie te beginnen, wij hebben geen wolf, geen vos of veelvraat gezien. Wat dat betreft is het net zoals in de vrije natuur, ook daar zie ik zelden wild. Het park is verder spectaculair, al was het alleen maar doordat de dieren enorme oppervlakte aan ruimte hebben en doordat het park tegen een steile heuvel is aangelegd waardoor je bijna medelijden krijgt met al die ouders die een buggy of wandelwagen omhoog moeten duwen.
De ruimtes waar de dieren zijn gehuisvest zijn zó groot dat je onmogelijk vanaf de grond het hele terrein in één keer kan overzien. Daar hebben ze iets moois op gevonden. Boven elk verblijf hebben ze uitzichtpunten gemaakt, waardoor je mooi de heuvel af kijkend een prachtig overzicht hebt. Wij zijn vroeg in het park, eigenlijk al kort nadat het park open is gegaan. Dit bleek een goede keuze, er waren op dat moment nog amper bezoekers en tegen de tijd dat wij vrijwel het gehele park hadden gehad en boven op de top van de park-berg, in de stuga aan de koffie zaten, konden wij zien wat voor een enorm lange rij zich voor de kassa’s had gevormd.

’s Middags bezoeken wij Orsa. Wij gaan op zoek naar het centrum, volgen de borden ‘centrum’, maar vinden niets wat op een centrum lijkt. Misschien is het centrum er ook wel niet. Naast het VVV zit een leuk eetcafé, daar tegenover een parkeerplaats met supermarkt. Naast de supermarkt een stalletje waar je lootjes kan kopen. Daarachter een bank en daar tegenover het stadshotel. Naast het hotel het station. Waarvan ik mij afvraag of het nog wel dienst doet als station. Rondom de camping in Orsa is de nodige bedrijvigheid, maar daarmee heb je het wel gehad. Orsa is niet veel. Het V.V.V. gaf ons overigens een alternatief voor een ‘elk-safari’: neem de eigen auto en rij zo vanaf ongeveer 21.00 u. of eigenlijk kan het al ná zonsondergang, de weg van Orsa naar Mora en terug. Men gaf ons overigens geen garantie op succes. Aangezien wij, behalve vanmorgen in het berenpark nog geen wild hebben gezien, nemen wij de gok en rijden rond 21.00 u. richting Mora. Het wordt als schemerig en wij turen dan links en dan rechts – tot aan de rotonde bij de Mc Donalds in Mora. Wij nemen de rotonde in z’n geheel en rijden weer terug richting Orsa. Inmiddels is het wat donkerder geworden, maar ook nu zien wij geen wild. Het wordt al laat en de jongste moet nodig naar z’n bed. Onverrichter zaken keren wij terug. Ik voel mij soms echt een toerist en eerlijk is eerlijk, dat ben ik natuurlijk ook.




Reacties

Populaire posts van deze blog

You're entering bear country

Nieuw Kopparberg

Nemo